“Vaehtsi veiksenä üle kjaru iäre titte ning võtsi oma suust Kalevi ponksi, pani selle pissiksele suhu ning ise kiitsi – seh, muesuta kua!”

Kolde Kaisa, koolitüdruk Kihnust

KOLDE KAISA KIHNUKEELSED UUDISED

Kaisa on särasilmne Kihnu tüdruk, kes oma kodutalu järgi on tuntud kui Kolde Kaisa. Kolde talu on Kihnus kuulus suure karja Šoti mägiveiste poolest. Lisaks on talus palju lambaid, kelle villast on kootud osad kuulsad Kihnu kördid. Kaisa ise körti tavapäraselt ei kanna, rohkem käib ikka tavaliste riietega.

Kihnu koolis õppiv Kolde Kaisa on kuulsust saanud Vikerraadio eetris koos Mark Soosaarega kihnukeelsete uudiste lugemisega. Kui Kaisa kihnu keeles räägib, kõlab see nagu armas haldjakeel, millest ainult kihnlased ise aru saavad.

Kodus ja koolis räägime ikka kihnu keelt, kui aga mõni massakas ehk mandriinimene ligi on, siis läheme eesti keelele üle.

Kaisa on oma klassis ainus õpilane, kuna Kihnus rohkem temavanuseid lapsi ei ole. Üksi klassis õppides võib ta kindel olla, et õpetaja kontrollib alati, kas kodused tööd on tehtud. Kelleltki teiselt pole lihtsalt kontrollida. Vaatamata sellele, et Kaisal klassikaaslasi pole, on tal kodus üks õde ja kaks venda ning naabrilapsed, kellega aega veeta.

Ka pühade ajal on alati kombeks perega naabritel külas käia ja selle juurde kuulub ka üheskoos maiustamine. Kaisa ütleb ausalt, et kõik nende pereliikmed on suured magusasõbrad ja lemmikuteks on Tõmmu, Maiuspala ja erinevad pralineekommid.

https://www.youtube.com/watch?v=eiqwE3Jgnv0

LUGUDE VALMIMINE

Vaata, kuidas valmisid Kalevi lood

Viimased lood

Vaata viimaseid Kalevi lugusid